De Lors

Waar komt de naam “de Lors “vandaan

“De Lors” is de naam van een boerderij geweest.

Een register van boerderij- en huisnamen van het gemeentearchief noemt “Oude Lors” (Lorsweg 12 en Lorsweg 14), “De Nieuwe Lors” (Lorsweg 6) en “De Lors” in ‘buurtschap Callenbroek’. Bij “De Lors” staat “ook ‘Kleijn Oldenbarneveld’ geheten. Het oudste genoemde document vermeldt een transportakte uit 1742:

“Jacob Hendriksen van Havichorst transporteert huijs hoff de Lors genaemt aen L. van Heert en A.V. van Wolfswinkel.”

Het vermoeden is dat de boerderij “De Lors” later “Oude Lors” genoemd werd.

In het bevolkingsregister van 1827 had de Nieuwe Lors huisnummer 265 in Kallenbroek (geen straatnaam). Hier woonde Hendrik Woudenberg, geboren te Lunteren in 1771. De boerderij “Lors” had huisnummer 303 in Kallenbroek. Daar woonde, onder andere Hendrik Veldhuizen, geboren te Renswoude in 1785. Voorts staan er Jacob Stomphorst en Wouter v.d. Brink, met het symbool K (‘Knecht’?) en Hendrik Hermsen (‘Bakh’). Die laatste zal dus wel in het bakhuis gewoond hebben.

In een lijst met oude veldnamen staan de plaatsaanduidingen als “Bij de Lors” (voor het veld Beekhoek) en “Op de Lors” (De Boschkamp).

Lorskwartier De boerderij ‘de Lors’ heeft de naam gegeven aan de wijk “De Lors”. De website www.beeldbankbarneveld.nl bevat een foto met als beschrijving “Woonwijk de Lors, gefotografeerd in de richting van de De Genestetstraat”. De locatie is Barneveld, Vondelstraat en de foto is in 1955 gemaakt.

In een berichtje over de naamgeving van de nieuwe Barneveldse wijk Veller stond:

In Barneveld zijn veel woonwijken vernoemd naar grote boerderijen die daar hebben gestaan. De namen De Vaarst, De Lors, de Burgt, Norschoten zijn ook afkomstig van boerderijen. Er is voor gekozen om deze lijn door te zetten en daarom krijgt de nieuwe wijk in het zuidoosten van Barneveld de naam Veller.

Het is niet bekend hoe de Lors boerderij aan zijn naam gekomen is. Misschien komt het van de laars en lag er een stuk land in de vorm van een laars?

met dank aan  http://stylo.nl/vragen/Content/Lorsweg.htm